Twee handen die een groen stekje in de grond beschermen.

Milieuvriendelijk drukken 

WAT ONLINEPRINTERS DOET OM HET MILIEU TE BESCHERMEN

Papierloos leven en werken, een papierloos kantoor; het lijkt nog steeds onmogelijk in deze tijd. Ondanks de digitalisering hebben we nog steeds drukwerk nodig. Als online-drukkerij zorgen wij ervoor dat zowel het productieproces van ons drukwerk als het gebruik van materialen en grondstoffen zo milieubewust mogelijk is.

Aan de basis van onze inspanningen om het milieu te beschermen én kwalitatief hoogstaand drukwerk te leveren staan onze medewerkers. Technologie is echter nergens zonder menselijke sturing. Daarom investeren wij in vakmensen. Professionals garanderen een hoogwaardige afwerking en waarborgen constante kwaliteit. Een ander belangrijk punt voor ons is de scholing van onze medewerkers, om iedereen bewust te maken van hoe zij hun steentje bij kunnen dragen aan een beter milieu.

Infographic

In onze infographic staat beschreven welke milieubeschermende maatregelen op welke plaats binnen de onderneming worden getroffen en welke effecten deze hebben.

BEDRIJFSPLAN WAARBIJ HET MILIEU NIET WORDT BELAST

Als onlinedrukkerij die bescherming van het milieu heel belangrijk vindt en tevens eerlijke prijzen en een hoge productkwaliteit wil garanderen, zorgen wij ervoor dat bij elk onderdeel van het productieproces optimaal rekening wordt gehouden met efficiënt gebruik van grondstoffen. Ons gehele bedrijfsmodel, van het moment van bestellen tot en met verzending, is erop gestoeld zo efficiënt mogelijk met grondstoffen om te gaan, en is daarmee heel duurzaam. Hoe dat precies in z'n werk gaat en wat wij allemaal voor het milieu doen, leest u hier:

KLIMAATNEUTRALE ONLINESHOP

Geen enkele onlineshop kan functioneren zonder een krachtige serverruimte. Klanten uit 30 Europese landen, kunnen hun drukgegevens 24 uur per dag online uploaden. Daarvoor zijn heel wat servers, netwerktechniek en airconditioningsinstallaties, die alle apparatuur op de optimale temperatuur houden, nodig. Dit verbruikt logischerwijs veel energie en dat zorgt natuurlijk weer voor CO2-uitstoot.

Een serverruimte.

De servers van Onlineprinters zijn standaard klimaatneutraal ingesteld.

Met de wens om een milieuvriendelijke drukkerij te zijn, nemen wij hier een voortrekkersrol in: Dankzij onze webshop-partner WEBSALE en de specialisten op het gebied van klimaatbescherming van ClimatePartner worden alle onlineshops van Onlineprinters GmbH klimaatneutraal geëxploiteerd. Dat betekent dat bij WEBSALE alle CO2-uitstoot als gevolg van zowel de werking van de server van de webshops als die van ons kantoorgebouw, via een gecertificeerd klimaatbeschermingsproject voor 100 procent worden gecompenseerd.

Arbeiders voeren onderhoudswerkzaamheden aan een stroommast uit.

Alle webshops worden klimaatneutraal geëxploiteerd door de ecologische stroomopwekking in Virunga te ondersteunen.

Sinds 2018 ondersteunt WEBSALE de ecologische stroomopwekking in het natuurreservaat Virunga, het oudste nationale park van Afrika in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Om te voorkomen dat de bevolking hun toevlucht zocht tot houtskool voor hun energievoorziening, produceert een kleine waterkrachtcentrale daar nu stroom op duurzame wijze. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van de bevolking en de financiële situatie van de gemeenschap. Ook worden bossen, waarin enkele van de laatste berggorilla's leven, gespaard.

Een kleine waterkrachtcentrale in een tropische omgeving.

Een kleine waterkrachtcentrale voorziet de bevolking in Virunga van energie. Dit voorkomt dat er energie opgewekt moeten worden met behulp van houtskool. 

DUURZAAM INKOPEN

Verschillende soorten papier boven elkaar.

Onlineprinters koopt papier bij voorkeur in via duurzaam bosbeheer.

Als drukkerij is onze belangrijkste grondstof papier. Per jaar verbruiken wij enkele duizenden tonnen papier om drukwerk te produceren voor meer dan een miljoen klanten. Papier wordt voornamelijk gemaakt van houtvezels, en is daarmee een grondstof die weer ´bijgroeit´. Bovenal zijn bossen een bestaansvoorwaarde voor mensen en dieren, en het is belangrijk deze voor toekomstige generaties te behouden. Om die reden kopen we bij voorkeur gecertificeerd papier uit duurzaam bosbeheer in. Hiervoor werken wij samen met verschillende organisaties:

FSC®

Het logo van het FSC®-systeem.

Het FSC®-systeem zorgt voor een verantwoord gebruik van bossen.

De "Forest Stewardship Council" (FSC®) is een internationale onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk, die het eerste systeem voor de certificering van duurzaam bosbeheer heeft opgericht, alsmede dit te onderhouden en verder te ontwikkelen. Met het FSC®-keurmerk worden de meest uiteenlopende producten gemarkeerd, die zijn gemaakt van hout van FSC®-gecertificeerde bosbouwbedrijven. Het FSC®-systeem waarborgt duurzaam gebruik van bossen, waarbij natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen met elkaar in balans zijn. Hiervoor ontwikkelde de FSC® een algemene internationale standaard, deze wereldwijd geldende principes & criteria worden per land of regio uitgewerkt in landenstandaarden.

Een voorbeeld voor FSC®-gecertificeerd papier bij Onlineprinters is het 170 g/m²-"FSC® mix"-kunstdrukpapier . Dit bestaat uit een combinatie van materiaal dat is gemaakt van FSC®-gecertificeerde vezels en "FSC® Controlled Wood". Het wordt door onze klanten veelvuldig gebruikt voor brochures, flyers en posters.  

PEFCTM

Het logo van het PEFC.

PEFC-gecertificeerd is bij Onlineprinters bijvoorbeeld kunstdrukpapier.

Het "Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes™" (PEFC™) (Nederlands: " onafhankelijk keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer") is een internationaal keurmerk. Het is de grootste onafhankelijke organisatie ter wereld voor de waarborging van duurzaam bosbeheer met veel aandacht voor people, planet & profit. 

Wij van Onlineprinters bieden onder andere 90 g/m²-kunstdrukpapier aan in een matte en glanzende uitvoering, dat "PEFC™ 100 procent"-gecertificeerd is. Het gebruikte papier bevat daarmee 100 % "PEFC™-gecertificeerd" materiaal uit duurzaam beheerd bos. 90 g/m²-kunstdrukpapier onderscheidt zich door een gladde oppervlakte en een zeer goede beeldweergave en is vanwege zijn aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding één van onze populairste papiersoorten.

DER BLAUE ENGEL 
(DE BLAUWE ENGEL)

Een hand tilt een van papier gevouwen boom omhoog in de lucht.

Onlineprinters biedt met de "Blaue Engel" erkend kringlooppapier aan.

De "Blauer Engel" is het eerste en oudste milieukeurmerk ter wereld voor producten en diensten. Het is een milieulabel dat sinds 1978 wordt toegekend en onderscheidt producten en diensten die in het geheel zeer milieuvriendelijk zijn. De grondbeginselen volgens welke de "Blaue Engel" wordt toegekend, zijn de bescherming van klimaat, milieu en gezondheid. De organisatie is onderdeel van het Global Ecolabelling Network (GEN), een internationale samenwerking van nationale organisaties, en zet zich hiermee ook internationaal in voor de bescherming van het milieu. 

In ons assortiment hebben wij, met het "Blaue Engel" label onderscheiden, kringlooppapier.  Dit wordt gemaakt van 100 procent oud papier. Dat betekent dat voor de productie geen enkele boom hoeft te worden gekapt en er in vergelijking met nieuw papier tot wel 70 procent water en tot wel 60 procent energie bespaard wordt. Door moderne technologie is het tegenwoordig mogelijk om ook bij de ecologische materialen een hoge witgraad te bereiken. Het kringlooppapier van Onlineprinters voelt dankzij het 1,3-voudige volume hoogwaardig aan en heeft een optimale opaciteit (ondoorzichtigheid van het papier). Met een hoogwaardig visitekaartje van 300 g/m2-kringloopkarton  laat op het eerste gezicht zien dat u waarde hecht aan het milieu.

MILIEUVRIENDELIJKE PRODUCTIE

De afdeling offsetdruk van Onlineprinters

Duurzaam gebruik van grondstoffen door moderne technologie bij Onlineprinters.

Behalve de exploitatie van de onlineshops en de papiersoorten zijn voor de productie van drukwerk natuurlijk ook nog andere middelen nodig. Om ook op dat gebied een hoge mate van milieuvriendelijkheid te bereiken, maken wij gebruik van zeer moderne besparingstechnieken. Dankzij deze efficiënte productie gaan wij niet alleen spaarzaam om met grondstoffen, maar kunnen we ook onze klanten hoogwaardig drukwerk aanbieden tegen lage prijzen. Naar onze mening kunnen milieubescherming, kwaliteit en faire prijzen ook bij een drukkerij hand in hand gaan – want als er zuinig met het milieu wordt omgegaan, wordt ook de portemonnee van de klanten ontzien. 

DRUKWERKVOORBEREIDING – PLAATBELICHTING

Meerdere opdrachten op één vel papier geplaatst.

Het verzameldrukprocedé verspilt minder papier waardoor het milieu wordt gespaard.

Wij produceren middels het zogenoemde verzameldrukprocedé. Bij Onlineprinters komen elke dag zoveel opdrachten binnen, dat wij verschillende drukopdrachten met hetzelfde soort papier en gewicht kunnen verzamelen en deze samen op één vel papier plaatsen. Daardoor benutten wij drukplaten en vellen papier op efficiënte wijze, doen iets goeds voor het milieu én kunnen goede prijzen aanbieden aan onze klanten.

Bij offsetdruk zijn voor elke opdracht individuele drukplaten van aluminium nodig. Deze zorgen er tijdens het drukken voor dat de vier basiskleuren (cyaan, magenta, yellow en key (´sleutelkleur´ zwart)) op het papier worden aangebracht.

In tegenstelling tot het gebruikelijke proces, waarbij de drukplaten in meerdere stappen belicht worden (een proces wat veel materiaal en bewerking vereist), wordt bij ons sinds enige jaren direct op de drukplaat belicht. Dit proces noemt men de "Computer to Plate"-methode (CTP).

Dit levert met het milieu in ons achterhoofd veel voordelen op in vergelijking met de verouderde "Computer to Film"-methode. Vanwege het geringere aantal stappen in het proces wordt een grote hoeveelheid materialen zoals film, chemische middelen en filmspoelwater bespaard. Daarmee wordt automatisch ook de broeikasuitstoot gereduceerd.

Gebruik van noodzakelijke materialen zoals bijvoorbeeld lijm, spoelwater en drukplaatontwikkelaar worden door de zeer moderne techniek van Agfa tot een minimum beperkt. Afvalproducten worden zoveel mogelijk gerecycled en het restant, met een zorgvuldig gedocumenteerde afvalverwerkingslijst, aan onze afvaldienstverleners overhandigd.

De door ons gebruikte aluminium drukplaten worden bovendien voor tot wel 99 % gerecycled en vinden daarmee weer een weg in de kringloop van grondstoffen.

Een offsetdrukmachine met ingelegde drukplaat.

Dankzij de "Computer to Plate"-methode wordt de hoeveelheid benodigde materialen minder.

DRUK EN VERVOLGBEWERKINGEN

Moderne offset drukmachines van de firma Heidelberger Druckmaschinen AG.

Een modern machinepark zorgt voor een milieuvriendelijker drukproces.

Het machinepark van Onlineprinters bestaat uit zeer moderne offsetmachines van de firma Heidelberger Druckmaschinen AG en digitale drukmachines van onder andere de firma HP Graphics. In verschillende hallen produceren wij het meest uiteenlopende drukwerk, van een visitekaartje tot beurswand. Hiervoor zijn efficiënte technologie, intelligente organisatiesystemen en goed opgeleide medewerkers nodig, op deze manier wordt milieuvriendelijk drukken haalbaar.

ALGEMENE VERBRUIKSMATERIALEN

Afhankelijk van het type drukmachine drukken wij indien mogelijk zonder en anders met zo min mogelijk alcohol. Door de toepassing van speciale wasdoeken wordt een besparing aan wasmiddel van tot wel 70 % bereikt en daardoor wordt verontreiniging door wasmiddel tot een minimum beperkt. Bovendien worden voornamelijk biologische wasmiddelen gebruikt.

CENTRAAL INKTMANAGEMENT MET HERGEBRUIKSYSTEEM

Het centrale inktmanagementsysteem

Dankzij herbruikbare containers wordt bij Onlineprinters elke druppel inkt gebruikt.

Het inktmanagement van onze drukmachines bestaat uit herbruikbare metalen 300 kg-containers. Vanuit deze centrale locatie wordt de inkt over de verschillende machines verdeeld. Dat heeft als voordeel dat er geen losse inktblikken of inktcartridges worden gebruikt. Afval wordt daarmee vermeden.

Een 300 kg-container van één enkele basiskleur vervangt 150 traditionele plastic cartridges. Op die manier besparen we binnen één week enkele duizenden plastic inktcartridges. Een ander voordeel van de herbruikbare containers is, dat deze in tegenstelling tot inktcartridges helemaal leeg worden gemaakt, er blijft geen inkt ongebruikt in de container achter.

MISDRUKKEN

Bij offsetdruk moeten voor iedere drukopdracht zogenoemde "testvellen" worden gedrukt. Deze zijn absoluut noodzakelijk om alle machine-instellingen te optimaliseren voor een zo goed mogelijk drukresultaat. Daarna kan het uiteindelijke drukken van het product beginnen.

Het aantal misdrukken minimaliseren wij door een continue controle van de machinekwaliteit zoveel mogelijk. Technici van de fabrikant van de machines controleren ons machinepark grondig tijdens regelmatige servicebeurten.

Bovendien wordt door het gebruik van het "Prinect Inpress Control"-systeem, dat de inktbezetting op het papier terwijl het gedrukt wordt automatisch controleert, de hoeveelheid misdrukken aanzienlijk verkleind.

BEDRIJFSTECHNIEK EN OFFICE

Waarom energie verspillen? Ons energiemanagement-team is voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om energie te besparen en optimaal gebruik te maken van beschikbare bronnen.  
Onder andere door de warmte die door machines, compressoren en warmwaterleidingen wordt afgegeven terug te winnen met behulp van warmtewisselaars. Wij kunnen hiermee een gehele productiehal verwarmen, helemaal zonder extra energie! Door middel van filterinstallaties optimaliseren wij waterbesparing. Frequentie gestuurde compressoren, ventilatoren en luchtkasten reguleren het energiegebruik. Ook op kleinere schaal wordt aan het milieu gedacht: In onze kantoren worden inktcartridges en tonercassettes consequent gerecycled als extra maatregel om het milieu te beschermen. 
Wij hanteren in onze onderneming het credo: beter voorkomen dan genezen. Want het is natuurlijk het best, wanneer het ontstaan van afval zoveel mogelijk gereduceerd wordt. Onvermijdelijke afvalproducten worden zo goed mogelijk gescheiden en volgens hergebruikt of op verantwoorde wijze afgevoerd.  

Een medewerker controleert een drukvel.

Licht, water, warmte, grondstoffen: op alle punten treffen wij maatregelen voor een milieu vriendelijke drukproces.

BESTELLING: 
KLIMAATNEUTRAAL DRUKKEN

Twee handen die een groen stekje in de grond beschermen.

De CO2-uitstoot tijdens het gehele productieproces van het drukwerk word gemeten, hierdoor kunnen klanten ervoor kiezen dit compenseren door een bijdrage te leveren aan een klimaatbeschermingsproject.

De klimaatbeschermingsstrategie van een drukkerij moet de productieprocessen in zijn geheel bekijken en ernaar streven emissies zoveel mogelijk te vermijden of gering te houden. Met het klimaatakkoord van Parijs hebben bijna 200 landen in 2016 besloten te streven naar een klimaat neutrale wereldeconomie in 2050. Daarvoor moet vooral de uitstoot van CO2 drastisch worden verminderd, aangezien kooldioxide behoort tot de broeikasgassen die de klimaatverandering versnellen.

Ondanks al onze inspanning en optimalisatie van de productieprocessen, kunnen CO2-emissies tijdens het drukproces nog niet volledig voorkomen worden. Omdat wij ons bewust zijn van onze ecologische verantwoordelijkheid en vraag van onze klanten met betrekking tot duurzaamheid en milieubescherming serieus nemen, hebben wij onze betrokkenheid voor de bescherming van het milieu door middel van een samenwerking met de klimaatbeschermingsspecialist ClimatePartner uitgebreid. De mogelijkheid bestaat nu voor onze klanten om klimaatneutraal te drukken.

Daarvoor heeft ClimatePartner bij Onlineprinters uitgebreide metingen van de CO2-balans uitgevoerd, van het productieproces en het gebruikte materiaal (Product Carbon Footprint), tot het energieverbruik in de productiehallen en kantoren en het vervoer van de medewerkers (Corporate Carbon Footprint). De berekening van de CO2-emissies volgt internationale standaards zoals het Greenhouse Gas Protocol. Daardoor kan voor de vervaardiging van elk afzonderlijk product het CO2-verbruik precies worden bepaald, waardoor klanten met een passende bijdrage aan een klimaat-beschermend project kunnen doen ter compensatie.

HOE WERKT KLIMAATNEUTRAAL DRUKKEN?

windmolens

CO2-emissies kunnen in de onlineshop met slechts één klik worden gecompenseerd.

Eén klik is voldoende! Klanten selecteren tijdens het bestelproces bij de stap "Betaling/verzending" simpelweg de optie "Klimaat neutrale productie". De hoeveelheid CO2-uitstoot van de drukopdracht wordt automatisch berekend, zodat de vrijkomende CO2-emissies voor elke afzonderlijke drukopdracht passend kunnen worden gecompenseerd. De gemiddelde meerkosten bedragen minder dan één procent van de waarde van de opdracht en worden duidelijk en transparant aangegeven. Klanten maken een keuze uit verschillende projecten, waarbij blijvend voor CO2-besparingen wordt gezorgd. Voorbeelden zijn projecten met betrekking tot de omschakeling van fossiele naar duurzame energie of de herbebossing projecten.

Door middel van klimaatneutraal drukken nemen onze klanten de verantwoordelijkheid voor het milieu op zich, door hun CO2-"voetafdruk" te verkleinen. Bewijs hiervan toon u uw klanten, medewerkers of partners eenvoudig: direct na de bestelling kunt u een individueel pdf-certificaat downloaden met uw naam, informatie over het bestelde product en over de gecompenseerde hoeveelheid CO2, hierop wordt duidelijk vermeld welke bijdrage u heeft geleverd aan de bescherming van het milieu.

Wij stellen onze klanten met de label-generator gratis een individueel label met een duidelijk klimaatbeschermings-identificatienummer ter beschikking als pdf- of eps-bestand. Dit kan, wanneer gewenst, vóór het uploaden van de drukgegevens worden toegevoegd aan uw drukbestand – ook beschikbaar met QR-code.

WAT WERD ER TOT NU TOE BEREIKT?

Een groene wereldbol, op speelse wijze omwikkeld met wegen.

Sinds 2013 kon al 7.900 ton CO2 worden bespaard.

Sinds de optie klimaatneutraal drukken beschikbaar is in onze webshop, geeft vijf tot zes procent van onze klanten in heel Europa de voorkeur aan optie. Sinds 2013 hebben onze klanten 250.000 keer actief het besluit genomen hun drukproduct klimaatneutraal te laten produceren. Dat komt overeen met 7.900 ton CO2, en dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid uitstoot die een personenauto creëert wanneer hij alle wegen in de wereld zou berijden.

CO2-NEUTRALE VERZENDING 

Alles wat Onlineprinters produceert, verlaat ons bedrijf per pakket richting onze klanten in heel Europa. Wij verzenden jaarlijks meer dan één miljoen pakketten, dat staat gelijk aan ongeveer twee pakketten per minuut. 

Met onze transporteur DPD hebben wij een partner die milieubescherming eveneens hoog in het vaandel heeft staan. DPD transporteert ieder pakket CO2-neutraal. Een klimaat neutrale verzending wordt mogelijk gemaakt door interne maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen en de resterende emissies door middel van gecertificeerde klimaatprojecten te compenseren. Naast de regulering van het stroomverbruik in de depots en het gebruik van elektrische of aardgasauto's, ondersteunt DPD onder andere de subsidiëring van windenergie in India en Turkije.

Ook onze transporteur voor UPS, via welke wij onze spoedzending en de standaard verzending PLUS aanbieden, zet zich in voor de bescherming van het milieu. Met de optie "UPS carbon neutral" ondersteunt UPS projecten die emissies compenseren die door het transport van de zending zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld herbebossing, vernietiging van methaan en stortgassen evenals de zuivering van afvalwater. "UPS carbon neutral" werd gecontroleerd door de Société Générale de Surveillance (SGS) en is gecertificeerd door de "The CarbonNeutral Company". 

VERPAKKING – ZO VEEL ALS NODIG, ZO WEINIG MOGELIJK

Op elkaar gestapelde pakketten

Onlineprinters gebruikt uitsluitend verpakking van gerecyclede materialen.

Elke dag verlaten duizenden pakketten met drukwerk de fabrieken van Onlineprinters. Het karton bestaat uit gerecycled materiaal en is FSC®-gecertificeerd. Gedrukte producten zijn kwetsbaar. Daarom moeten ze tijdens het transport goed worden beschermd, zodat ze in goede staat bij onze klanten aankomen. Want niet zelden worden de pakketten enkele duizenden kilometers dwars door Europa getransporteerd.

De verpakking moet een nette en degelijke indruk maken, wanneer het pakket bij onze klanten aankomt. Voor de verzending gebruikt Onlineprinters uitsluitend gelicenseerde en recyclebare verpakkingsmaterialen. Op het gebied van grootformaat drukwerk werd geïnvesteerd in een speciale techniek, om de verpakking per order op maat te kunnen maken. Zo wordt verpakkingsmateriaal bespaard en het milieu ontzien. Bij sommige producten besparen we ook op bubble wrap, doordat de binnenkant van de verpakking bestaat uit een laag cellulosevlokken. 

IMPRIM’VERT®: GECERTIFICEERDE MILIEUBESCHERMING

Het Franse milieukeurmerk "Imprim’Vert".

Het Franse milieukeurmerk "Imprim’Vert" onderscheidt milieuvriendelijke drukkerijen die zo zuinig mogelijk omgaan met grondstoffen.

Onlineprinters staat voor een respectvolle omgang met onze planeet door tijdens het drukken zo zuinig mogelijk met grondstoffen om te gaan. Dit streven hebben wij kunnen bekronen met het behalen van het Franse milieukeurmerk "Imprim’Vert".

Bij de strenge certificering wordt het productieproces van drukwerk in zijn geheel grondig gecontroleerd, zowel de productie als het energiemanagement en sociale verantwoordelijkheid worden beoordeeld. De onderneming wordt gecontroleerd door een gecertificeerde controleur van Imprim’Vert, die zijn rapport presenteert aan een adviescommissie die bestaat uit vertegenwoordigers van beroepsverenigingen, autoriteiten en federaties. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, mag de drukkerij het Imprim’Vert-label gedurende een jaar voeren en moet de naleving van de criteria in de daaropvolgende twee jaar aantonen via een online controle. In het derde jaar vindt dan ter plaatse een hernieuwde controle plaats.

Onlineprinters garandeert de naleving van de vijf criteria die voor de "Imprim’Vert" certificering zijn vereist:

 

1. Normconforme afvoer van gevaarlijk afval

Wat in een particulier huishouden enkel gescheiden afvoer van batterijen, elektrisch afval of inkjet-cartridges inhoudt, is voor een industriële onderneming op grotere schaal iets omslachtiger. Voor gevaarlijk afval bestaan bepaalde afvoerprocedures, om een vernietiging van schadelijke stoffen waarbij het milieu niet wordt belast te waarborgen.

Hoewel Onlineprinters het ontstaan van veel gevaarlijk afval voorkomt, door bijvoorbeeld af te zien van het gebruik van inktcartridges of filmvloeistof voor de vervaardiging van drukplaten, blijft er altijd gevaarlijk afval zoals gebruikte reinigingsmiddelen, vuile schoonmaakdoeken of andere gebruikte vloeistoffen. Met het Imprim’Vert-label tonen wij aan dat al het chemische afval normconform wordt afgevoerd, zodat de daarin aanwezige schadelijke stoffen het milieu niet zullen belasten.

 

2. Veilige opslag van vloeistoffen die schadelijke stoffen bevatten 
Voor een optimaal drukresultaat worden onze drukmachines goed onderhouden. Voor de werking van een drukmachine worden verschillende middelen gebruikt, zoals verschillende inkt- en laksoorten, vocht- en wasmiddelen evenals speciale reinigingsmiddelen. Deze vloeistoffen moeten veilig worden opgeslagen, zodat er niets van in het milieu terechtkomt en medewerkers veilig zijn. 

Vaten met inkt en reinigingsmiddelen.

Vloeistoffen die schadelijke stoffen bevatten worden bij Onlineprinters veilig opgeslagen.

3. Geen gebruik van giftige stoffen
Stoffen die, al in kleine hoeveelheden, ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken of zelfs tot de dood kunnen leiden, moeten zijn voorzien van het gevarensymbool met de doodskop. Voor het Imprim’Vert-keurmerk moet worden aangetoond, dat er geen giftige stoffen in gebruik zijn.


4. Bewustwording van medewerkers

Milieubescherming gaat iedereen aan. Als drager van het Imprim’Vert-label verplichten wij onszelf ertoe, medewerkers en klanten te informeren over de maatregelen die wij nemen met betrekking tot een milieuvriendelijke productie van drukwerk, en hen te leren hoe ze duurzaam handelen. Zo stimuleren wij een productie waarbij zo zuinig mogelijk wordt omgegaan met grondstoffen, want elke medewerker kent zijn eigen werkomgeving en werkzaamheden het best, het stimuleert ook klanten om duurzaamheid niet uit het oog te verliezen. Voorstellen tot verbetering zijn bij ons altijd welkom.

Een training waarbij een vrouw gekleurde notitieblaadjes op een bord plakt.

Door middel van trainingen informeert Onlineprinters zijn medewerkers regelmatig over milieuvriendelijk drukken.

5. Bewaking van het energieverbruik

Geheel in de zin van een continu verbeteringsproces wat betreft duurzaamheid, hebben wij een energiemanagementteam samengesteld, dat het energieverbruik van Onlineprinters in het vizier houdt en voortdurend probeert dit te optimaliseren. Zo werden bij ons bijvoorbeeld verouderde lichtbronnen vervangen door led-lampen en de afgegeven warmte van een naastgelegen hal gebruikt voor de verwarming van de sproei-installatie om te voorkomen dat deze bevriest. Imprim’Vert eist een het regelmatige controle van het energieverbruik, dit wordt middels verslag aan hen gecommuniceerd.

Sinds augustus 2017 voert Onlineprinters officieel het Franse milieukeurmerk Imprim’Vert en zal zijn inspanningen op het gebied van milieubescherming op alle fronten blijven voortzetten.

WE GAAN DOOR

Wij zijn ons ervan bewust dat onze weg om een milieuvriendelijke drukkerij te worden een continu proces is. Daarom blijven wij altijd werken aan onze duurzaamheid. We staan open voor uw ideeën of feedback.

Laat het ons dan weten via

environmentalprotection@onlineprinters.be