B
Bestand ter aanzicht
Een pdf-bestand dat de positie van de gestanste openingen, perforatie of nummering bevat. Het bestand moet samen met het eigenlijke opgemaakte bestand worden geüpload. De gegevens dienen ter illustratie en worden niet gedrukt.
Bewijsexemplaar
Een bewijsexemplaar is een materiaal- en kleurbindend exemplaar van uw order dat het uiteindelijke drukresultaat weergeeft.
Blacklight-inkt
C
Cellofaanlaag
Drukwerk wordt vooral veredeld door het aanbrengen van een cellofaanlaag (folielamineerlaag). Het oppervlak van het drukwerk wordt daarbij gecoat met flinterdunne folie. Daardoor pakt het drukwerk prettiger vast, het krijgt een extra beschermlaag tegen slijtage en de cellofaanlaag versterkt het kleureffect. Cellofaanlagen zijn mogelijk in mat of glanzend.
CMYK
CMYK is de naam voor een kleurruimte volgens welke kleurwaarden kunnen worden aangegeven. De letters staan hierbij voor cyaan, magenta, yellow (geel) en key (zwart). Door deze vier kleuren te mengen kan elke andere kleur worden gemaakt.
D
Digitale druk
Digitale druk is een drukprocedé waarbij het drukbeeld direct op een drukmachine wordt overgebracht, zonder dat er een drukplaat, een film of een ander statisch element wordt gebruikt. Een dergelijk druksysteem is bijv. een laserprinter.
Drukplaat
Opslagmogelijkheid voor informatie die moet worden gedrukt (tekst en beeld). Met de drukplaten wordt het drukbeeld met behulp van drukinkt op het drukvel gedrukt. In de offsetdruk worden aluminium platen gebruikt.
Drukvel
Vel papier dat door de machine wordt bedrukt. Behalve het drukwerk bevat het bijv. markeringen voor de verdere verwerking.
Drukwerkvoorbereiding
De drukwerkvoorbereiding is een fase die vóór het eigenlijke drukken plaatsvindt. Hier wordt het opgemaakte bestand met gegevens voorbereid, de pagina's op het drukvel geplaatst (inslagschema) en de drukvorm gemaakt.
E
Exemplaar ter correctie
Een exemplaar ter correctie is een proefdruk op kunstdrukpapier, die in een digitaal drukprocedé wordt gemaakt. Daarom is het noch materiaal- noch kleurbindend en is bedoeld om de paginavolgorde en inhoud te controleren.
G
Gedeeltelijke veredeling
Alleen afzonderlijke elementen of details van de vormgeving worden door middel van een drukveredeling optisch geaccentueerd, bijvoorbeeld gedeeltelijke reliëflak, uv-lak of zilverkleur.
Geniete binding
De geniete binding, die ook wel rugnietbinding of nietbinding wordt genoemd, is een snelle en voordelige bindmethode, want om de pagina's met elkaar te verbinden zijn alleen een paar nietjes nodig.
I
Inktbezetting
De maximale inktbezetting geeft het totaal van de afzonderlijke kleurkanalen aan die, afhankelijk van productietijd en papier/drager, in het drukproces maximaal kan worden aangebracht. Een te geringe inktbezetting leidt er tijdens het drukken toe dat de inkt op het drukbare product al naargelang drukprocedé en drager nauwelijks of helemaal niet te herkennen is.
Inslagschema
Duidt het rangschikken en plaatsen van de pagina's op het drukvel aan. In aansluiting op het drukken evenals het vouwen en hechten, is het drukwerk dan beschikbaar met de juiste volgorde van de pagina's.
K
Kleurigheid
Geeft aan of de voor- en achterkant van drukwerk zwart, gekleurd of zelfs met een speciale kleur kan worden bedrukt. Dubbelzijdig kleurig of gekleurd drukken wordt 4/4-kleurig genoemd (afgeleid van vierkleurendruk). Bij 4/1-kleurig drukken wordt de voorkant vierkleurig en de achterkant eenkleurig (zwart) bedrukt.
Kleurverzadiging
Beschrijft de kwaliteit van een kleurnuance. Dat wil zeggen de intensiteit van een kleur. Hoe hoger de kleurverzadiging, des te zuiverder is de kleur en des te intensiever nemen we deze waar. Het tegenovergestelde van kleuren met een hoge kleurverzadiging zijn laagverzadigde kleuren en die worden flauw, flets of grauw genoemd.
L
Lijmvouw
De lijmvouw, ook wel rugverlijming genoemd, wordt meestal in hoge oplagen geproduceerd. Bij dit bindprocedé wordt normaal gesproken nogal dun papier verwerkt, dat met lijm aan elkaar wordt geplakt.
Looprichting
Geeft de uitlijning van de papiervezels in het vel aan.
Lorem Ipsum
Blinde tekst, waarvan de woorden geen betekenis hebben. Deze wordt gebruikt als plaatsaanduidingstekst om een indruk van het uiteindelijke document te krijgen.
M
Margetoename
Wanneer meerdere pagina's in elkaar worden gelegd en met elkaar worden verbonden, steken de binnenste pagina's verder naar buiten. Men spreekt dan van een trapeffect of margetoename. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij brochures met een groot aantal pagina's.
Misdrukken
Papier dat als uitschot in het drukproces of als misdruk onbruikbaar is geworden.
O
Offsetdrukken
Bij het offsetdrukken wordt het drukbeeld niet rechtstreeks op het papier gedrukt, maar eerst indirect op een drukplaat overgebracht. Vervolgens wordt het drukbeeld in spiegelbeeld op een rubberplaat overgebracht, van waaruit de inkt dan weer normaal leesbaar op het papier wordt aangebracht. Daarmee wordt een zeer hoge drukkwaliteit bereikt.
Opaciteit
Is het tegenovergestelde van transparantie. De mate van ondoorlatendheid voor licht resp. gebrekkige doorzichtigheid.
P
Pantone
Pantone-kleuren zijn kleurcoderingen van een wereldwijd gebruikt kleursysteem van de Amerikaanse firma Pantone LLC. Het Pantone Matching System (PMS) is bedoeld om de kleurcommunicatie te vereenvoudigen. Elke kleurnuance heeft een nummer en kan gedetailleerd worden beschreven (mengverhouding).
Perforatie
Bij sommige soorten drukwerk kan een horizontale of verticale perforatie (regelmatig gatenpatroon) worden aangebracht, waardoor een gedeelte eenvoudig kan worden afgescheurd.
Preflight
Via software wordt de uitvoer van het drukmotief gesimuleerd. Daardoor moeten eventuele fouten vóór het drukken gevonden en gecorrigeerd worden. Standaard wordt bijv. gecontroleerd of er toegang tot alle beeldgegevens is en of alle vereiste lettertypes zijn geactiveerd.
Proceskleuren
Worden (in tegenstelling tot speciale kleuren) bij het drukken uit meerdere kleuren gemengd – meestal uit de basiskleuren cyaan, magenta, yellow (geen) en zwart (key) (CMYK).
R
Rasterafbeelding
Een druktechnisch procedé waarmee halve tinten worden afgebeeld. Daarbij worden de kleuren in kleine punten op het papier aangebracht: hoe groter de afstand, des te meer papierwit wordt zichtbaar en des te lichter ziet de kleur er door het oog van de toeschouwer uit, ook al verandert de kleur van het afzonderlijke rasterpunt helemaal niet.
Resolutie
De resolutie van het opgemaakte bestand wordt aangegeven in dpi (dots per inch) en bepaalt de drukkwaliteit van het product op doorslaggevende wijze. Daarbij geldt in principe: Hoe hoger de dpi-waarde, des te beter de drukkwaliteit. Als reactie hierop verschijnt het drukbeeld bij een te laag dpi-getal pixelig en onscherp. De voor uw product benodigde resolutie vindt u in de aanwijzingen voor de bestandsopmaak.
Rugdikte
De rugdikte geeft de breedte van de rug van een boek of catalogus aan en wordt berekend aan de hand van het aantal pagina's van het binnenwerk en het gramsgewicht van het papier.
Meer informatie over de rugdikte van catalogi en de rugdikte van boeken
S
Snijmarge
De snijmarge, die ook wel afloopgebied wordt genoemd, geeft de rand aan die buiten het eindformaat van het drukwerk uitsteekt. Deze is bedoeld als veiligheidszone en wordt na het drukken door de snijmachine verwijderd.
Snijtoleranties
Bij het op maat snijden van het drukwerk op het eindformaat kunnen afwijkingen ontstaan van maximaal één millimeter. Om ervoor te zorgen dat er geen belangrijke ontwerpelementen worden afgesneden, moet in het opgemaakte bestand een snijmarge worden ingevoegd. Deze dient later als speelruimte voor eventuele snijverschillen.
Speciale kleur
Om een bepaalde tint te krijgen die buiten de CMYK-kleurruimte ligt, worden speciale kleuren gebruikt, bijv. van Pantone of HKS.
Spoeddruk
Extra optie om de productietijd van het drukwerk te verkorten. Daarbij beginnen wij nog op de dag van bestelling met de productie van uw order. Voorwaarde: De volledige betaling en het opgemaakte bestand moeten op het tijdstip dat op de productpagina staat vermeld ontvangen zijn.
T
Tampondruk
Indirect diepdrukprocedé waarmee niet alleen gladde, maar ook gewelfde, ronde en ruwe oppervlakken kunnen worden bedrukt, bijvoorbeeld relatiegeschenken. Eerst wordt een drukvorm van metaal of kunststof met inkt ingesmeerd en de overtollige inkt wordt met een rakel verwijderd. Een zeer elastische stempel (tampon) van silicone of rubber neemt de inkt op en brengt deze op het driedimensionele, te bedrukken oppervlak over.
Template
Begrip voor een ontwerpsjabloon.
Transparantie
Transparanties ontstaan, wanneer u in het lay-outprogramma bijv. de dekkracht van objecten verminderd of een schaduweffect toevoegt: de elementen lijken doorzichtig.
U
Uv-lak
Op het drukwerk worden vaste deeltjes van kunsthars als een dun laagje lak aangebracht. Door de aansluitende uv-belichting ontstaat een volledige, het gehele oppervlak bedekkende laklaag. Hierdoor krijgt uw drukwerk een helder uiterlijk en is zeer stevig.
V
Vectorgrafiek
Vectorgrafieken zijn gebaseerd op lijnen en geometrische vormen die bijvoorbeeld bij een ingegraveerd motief door een laser kunnen worden gevolgd. Bij sommige van onze producten moeten vectorgegevens worden aangeleverd.
Veiligheidsafstand
De veiligheidsafstand is bedoeld om belangrijke grafische en tekstuele informatie in elk geval op het eindproduct leesbaar te maken. Deze dient minimaal 4 mm van het eindformaat verwijderd te worden geplaatst, indien niet anders aangegeven.
Veredeling
Veredelingen vormen een bijkomende bewerkingsstap in aansluiting op het drukken van uw drukwerk. Redenen daarvoor zijn verandering resp. optimalisatie van het uiterlijk en het gevoel evenals verbetering van de productkwaliteit en beschermende eigenschappen. Een typische drukveredeling is het aanbrengen van lak, zoals uv-lak, reliëflak of dispersielak.
Veredeling over het gehele oppervlak
Drukveredeling die over het gehele oppervlak van het drukwerk wordt aangebracht, bijvoorbeeld dispersielak, uv-lak of een soft-touch-cellofaanlaag.
Vierkleurendruk
Deze druktechniek is het standaardsysteem voor de offset- en digitale druk en is gebaseerd op de drie basiskleuren cyaan, magenta en geel (yellow) en de kleur zwart (key). Elke andere kleur kan worden gesimuleerd door deze tinten met elkaar te mengen. Daarbij worden de kleuren direct over elkaar heen gelegd of in grote dichtheid naast elkaar gedrukt.
Vouwwijze
W
Watermerk
Door zeeftechniek, diepdruk of druk gemaakt teken of logo in het papier. Watermerken zijn ook te vinden als veiligheidskenmerk in bankbiljetten.
Z
Zeefdruk
Procedé om hoogwaardige oppervlakken of materialen te bedrukken, bijvoorbeeld textiel en relatiegeschenken. Om het drukmotief op de drager over te brengen, is een sjabloon nodig dat m.b.v. de instraling van uv-licht wordt gemaakt. Het bestaat uit een fijnmazige zeef die alleen inkt doorlaat op de plaatsen die niet bestraald zijn. De zeefdrukinkt wordt op het materiaal overgebracht met behulp van een rakel met rubberlip.