Gebruiksmogelijkheden
De verlijming overtuigt door een hoogwaardig, verfijnd uiterlijk en is vaak te vinden in de displays van tijdschriftenwinkels en boekhandels. Behalve tijdschriften, pockets en boeken wordt de duurzame en daarbij relatief voordelige binding ook gebruikt voor catalogi en (omvangrijke) brochures. Geringere aantallen pagina's blijven met een verlijming niet goed vastzitten en daarom wordt deze bindwijze meestal pas gebruikt bij een binnenwerk van ten minste veertig pagina's. Kleinere omvangen kunnen echter technisch wel worden verwerkt, wanneer het gebruikte papier een hoog gramsgewicht heeft. Naar boven toe zijn met de verlijming omvangen van meer dan driehonderd pagina's mogelijk. Voor de omslag kunnen zowel hard- als softcovers worden gebruikt.
Met betrekking tot de kwaliteit moet de verlijming worden ingedeeld tussen de geniete binding en de zeer duurzame, maar duurdere genaaid gebonden binding. Lijmgebonden producten zijn dus populair, wanneer een middellange levensduur nodig is. Dat geldt bijvoorbeeld voor uitgebreidere brochures en catalogi met productpresentaties in de detail- en groothandel, evenals voor seizoensgebonden reisgidsen. Wanneer de publicaties niet voortdurend in gebruik zijn, kan een verlijming eveneens geschikt zijn, bijv. bij scripties, schooljaarboeken, theses, eindscripties (zoals doctoraal- en bachelorscripties) of proefschriften.
Onze verlijming tot in detail
Productiemethode
Bij de industriële vervaardiging van verlijmingen wordt bijna uitsluitend gebruikgemaakt van de verlijming waarbij de rug wordt gefreesd, omdat deze snel, duurzaam en voordelig is.
In de eerste stap worden losse vouwvellen en/of afzonderlijke vellen in de bindlijn bijeen gebracht. Dat wil zeggen, de gedrukte bladen worden achter elkaar gelegd en niet in elkaar (verzameld) zoals bijv. bij de geniete binding. Daarom kunnen bij deze bindmethode ook afzonderlijke vellen en niet alleen dubbele pagina's worden verwerkt. Het aantal pagina's hoeft dus niet per se deelbaar te zijn door vier. Bovendien kunnen in theorie verschillende soorten papier en gramsgewichten voor de inhoud worden gebruikt. Bij ons wordt offset-, werkdruk-, kringloop- en kunstdrukpapier gebruikt evenals verschillende gramsgewichten van dun 80 g/m² papier tot stevig 250 g/m² karton.
Na het bijeenbrengen van de vellen wordt de rug van het ontstane boekblok afgeschaafd (gefreesd) en opgeruwd. Dat wordt gedaan zodat de lijm goed kan intrekken en er zo een duurzame en daarmee permanente verbinding tussen de vellen ontstaat. Vervolgens wordt het papierstof verwijderd en de lijm met rollen of spuitkoppen aangebracht. Na het beplakken van de bindrug wordt een omslag (bijv. soft- of hardcover) of kopband op de nog niet gedroogde lijm geperst. Dan worden de overige drie kanten nog bijgesneden en de lijmgebonden brochure, catalogus of het boek is klaar.
Het gehele bindproces verloopt overigens heel snel: Per uur kunnen enkele duizenden exemplaren worden verwerkt in moderne boek- en bindlijnen.
Extra opties bij de productie
Omslag
De omslag kan bestaan uit, in de regel steviger, papier of karton dan de binnenpagina's. Daardoor ziet het gedrukte product er hoogwaardiger en steviger uit. Bovendien kunt u de omslag anders vormgeven dan het binnenwerk. Dat weerspiegelt zich ook in de drukgegevens: Wanneer u een catalogusomslag wilt, dient u deze kant-en-klaar gemonteerd als dubbele pagina's inclusief rugbreedte aan te maken.
Als optie kunt u de omslag bijvoorbeeld voorzien van een speciale kleur of laten veredelen. Daarvoor bieden wij onder andere een matte of glanzende cellofaanlaag, gedeeltelijke reliëflak en een matte soft-touchcellofaanlaag aan. Als dekblad of cover kunt u eveneens een zeszijdige omslag kiezen, zodat de zogenoemde flap naar buiten kan worden uitgeklapt. Daarmee komen afbeeldingen of foto's over het volledige oppervlak goed tot hun recht.
Op de rug van de gedrukte producten kan bij sommige drukkerijen in plaats van een omlopende omslag ook zelfklevend kopband in verschillende kleuren worden aangebracht om de lijm af te dekken. Een leuk effect wordt ook verkregen wanneer de lijm met kleurstof wordt verrijkt. Op verzoek kan een lijmgebonden product bij ons ook worden geperforeerd.
Hotmelt en PUR
Voor het procedé worden in een industriële omgeving bijna altijd hotmelt, dat ook smeltlijm of heatseallijm wordt genoemd, of polyurethaanlijmen (PUR) gebruikt. Beide lijmsoorten hebben voordelen en zijn voor een deel geschikt voor verschillende doeleinden. De keuze van de lijm dient dus te zijn afgestemd op de geplande toepassing van het gedrukte product.
Hotmelt
Hotmelt is een voordelige smeltlijm zonder oplosmiddelen die snel droogt. De lijm wordt met behulp van warmte gesmolten en wordt weer hard wanneer deze afkoelt. De wijze van openslaan is bij deze heatseallijm slechter dan bij producten waarvoor de PUR-lijmen worden gebruikt. Vocht, kou en warmte kunnen de duurzaamheid negatief beïnvloeden. Bovendien kan het, vooral bij papier met een hoog gramsgewicht, gemakkelijker gebeuren dat de heatseallijm losbreekt. Daarom is hotmelt vooral geschikt voor eenvoudige gedrukte producten met een korte levensduur. Dat kunnen bijvoorbeeld reisgidsen, productcatalogi of brochures zijn waarvan met regelmatige, niet al te ver uit elkaar liggende tussenpozen, een nieuwe uitgave verschijnt.
PUR-verlijming
Polyurethaanlijmen zijn duurder, maar ook duurzamer dan hotmelt. Eveneens heet aangebracht, hardt PUR onder inwerking van de luchtvochtigheid uit, hetgeen 72 uur duurt. Daarna is de lijm veranderd in een verbinding met ureum, die niet meer kan worden losgemaakt. Deze is zo stevig dat ze ook bij openslaan en stevig buigen niet breekt, en pagina's niet gemakkelijk uit het gedrukte product losraken. Deze methode is aanzienlijk minder kwetsbaar en duurzamer, en leidt tot een betere wijze van openslaan dan de verlijming met hotmelt. Op de juiste wijze verwerkt, bereiken gedrukte producten met een PUR-verlijming dezelfde duurzaamheid als producten met een genaaid gebonden binding.
PUR-lijmen worden graag gebruikt bij duurzamere en hoogwaardigere gedrukte producten, grotere aantallen pagina's en bij producten die vaak worden opengeslagen. Dat kunnen tijdloze magazines zijn die niets aan actualiteit inboeten, zoals bijvoorbeeld tijdschriften die zijn gewijd aan een bepaald onderwerp, pockets en boeken.
Hierop moet bij de verlijming worden gelet
Verhouding van gramsgewicht en omvang
Hoe lager het gramsgewicht van de binnenpagina's, des te kleiner is het mogelijke aantal pagina's. Er is een banddikte van enkele millimeters nodig. Bij papier van bijvoorbeeld 80 g/m² bieden wij de verlijming aan vanaf een inhoud van 56 pagina's. Wij kunnen al 24 pagina's verwerken, wanneer u papier van 250 g/m² voor de inhoud kiest. Deze gegevens hebben betrekking op offsetdruk. Bij kleine oplagen die wij in digitale druk vanaf één exemplaar voor u produceren, kunnen wij de verlijming aanbieden vanaf acht binnenpagina's.
Wijze van openslaan
De pagina's van het gedrukte product worden door de uitgeharde lijm op de band samengeperst, waaronder de wijze van openslaan te lijden heeft: Lijmgebonden brochures, catalogi en boeken kunnen niet plat worden opengeslagen, zoals dit bijv. bij de genaaid gebonden binding of rugnietbinding wel mogelijk is. Omdat PUR-lijmen pas na 72 uur volledig zijn uitgehard, kan eerder openslaan de duurzaamheid beperken. Dat een nadeel zijn bij de vormgeving van de lay-out: Omdat boeken of catalogi die met deze methode zijn gebonden niet volledig kunnen worden opengeslagen en gedrukte tekst of afbeeldingen tot ver in de band kunnen doorlopen, kunnen delen van motieven die zich dicht bij de band bevinden hierin verdwijnen.
Aanwijzingen voor de vormgeving
Dikte van de boekrug voor de omslag
Houd bij het aanmaken van de drukgegevens voor de omslag beslist rekening met de dikte van de bindrug/boekrug. Deze kunt u berekenen met de volgende formule: dikte van de rug in millimeters = binnenpagina's : 2x papiergewicht : 1000.
Voorbeeld: Bij een catalogus met 64 binnenpagina's met een gramsgewicht van 250 g/m² bedraagt de rugdikte 64 : 2 x 250 : 1000 = 8,00 mm
Rug aan de binnenkant van de omslag uitsparen
Omdat de lijm slecht hecht op bedrukte plaatsen, dient de rug van de binnenpagina's van de omslag niet bij de vormgeving te worden betrokken. Anders zouden de pagina's al na korte tijd van de boekrug los kunnen raken.
Inslagschema
Wij nemen het inslagschema van de binnenpagina's van uw gedrukte product voor onze rekening. Dat betekent dat wij de afzonderlijke pagina's van de catalogi, brochures en dergelijke op de juiste wijze voor u op het drukvel plaatsen en rangschikken. Maak daarom in uw document met drukgegevens afzonderlijke pagina's aan in plaats van dubbele pagina's of exporteer doorlopende afzonderlijke pagina's in een PDF-bestand, wanneer u met dubbele pagina's hebt gewerkt.
Alternatieven voor de verlijming
De verlijming is voor veel gedrukte producten een heel goede keus. Deze is vooral populair bij het maken van catalogi, tijdschriften, magazines en brochures. Al naargelang gebruiksdoeleinde en omvang van de gedrukte producten, kan met het oog op de voor- en nadelen echter ook een andere binding geschikt zijn. Hier volgen enkele voorbeelden:
- Voor cursusdocumenten zijn vooral bindingen geschikt die goed kunnen worden opengeslagen, zoals wire-o bindingen. Ook profielwerkstukken, masterscripties of andere eindscripties kunnen daarmee goed worden gebonden.
- Bij reclamedrukwerk, brochures of tijdschriften met een geringe omvang is de geniete binding of rugnietbinding geschikt. Op verzoek is deze ook uitvoerbaar met ringnieten in plaats van gewone nietjes, dus ideaal om drukwerk mee op te bergen.
- Zeer hoogwaardig en duurzaam is de genaaid gebonden binding. Bovendien kan hiermee ook heel goed een groot aantal vellen worden verwerkt. Op deze wijze bindt men normaal gesproken boeken en hoogwaardige magazines of brochures.
- Wanneer de vellen van een gedrukt product (net als bijv. bij doorschrijfsets of schrijfblokken) er gemakkelijk moeten kunnen worden uitgescheurd, is blokverlijming de beste keus.