QR-codes en barcodes
Om ervoor te zorgen dat leesapparaten en scanners QR-codes, barcodes en streepjescodes correct kunnen registreren en lezen, moeten deze op de juiste wijze in de bestanden worden opgemaakt.
Codes maken via een codegenerator en opslaan als vectorbestand met hoge resolutie
Om een QR-, bar- of streepjescode te maken, zijn er op internet verschillende aanbieders te vinden zoals QRCode-Monkey, ZINT of BarCode Generator.
Let er bij de keuze van de codegenerator op dat u uw QR-, bar- of streepjescode na het maken als vectorbestand kunt downloaden (bijv. eps of ai). Bij dit bestandstype blijven de gedrukte randen scherp en de codes zijn goed leesbaar voor leesapparaten.
Als alternatief kunt u de codes ook in uw bestandsopmaak integreren als beeldbestand, zoals png of jpg. Let daarbij echter beslist op een hoge resolutie, zodat de randen scherp blijven. Want vaak ontstaat hierbij een voor leesapparaten onleesbaar drukresultaat.
QR-code (links) en barcode (rechts)
Optimale kleurcombinatie: zwarte code op een witte achtergrond
Voor een optimale leesbaarheid door optische leesapparaten zoals scanners of smartphones is een sterk contrast tussen code en achtergrond belangrijk.
Anderskleurige codes zijn mogelijk, maar die zijn veel gevoeliger voor fouten. De meeste scanners werken bijvoorbeeld met rood licht en "zien" kleurcontrasten daarom anders dan het menselijk oog (de kleur rood ziet er voor scanners als het ware wit uit, terwijl groen er heel donker uitziet).
Grootte van de af te drukken QR-, bar- en streepjescodes
In het algemeen mogen de codes op gedrukte producten niet te klein zijn.
Voor QR-codes wordt een minimale grootte van 2 x 2 cm aanbevolen. Deze afmeting is geschikt voor zowel praktische marketingbenodigdheden als voor visitekaartjes of flyers. Op grotere te bedrukken producten moeten de codes dienovereenkomstig groter worden opgedrukt. Als vuistregel kunt u het volgende onthouden: de verhouding tussen kijk- resp. scan-afstand en de grootte van de QR-code is 10:1.
Voor bar- of streepjescodes dient u industriële standaards en juridische richtlijnen zoals bijv. de normen ISO/IEC 15416 en ISO/IEC 15421 in acht te nemen.