Goed

Trustpilot

Drukgegevensproductie vanuit Microsoft Publisher 2007

Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd bent met het opmaken van drukgegevens en deze gebruiksaanwijzing volgt, adviseren wij u een gegevenscontrole tegen betaling als extra optie bij uw order te bestellen.

Omdat wij vaak vragen krijgen over de samenstelling van drukgegevens met Microsoft Publisher, willen wij u hierbij een leidraad ter beschikking stellen. Deze is afgebeeld in Microsoft Publisher 2007 aan de hand van een voorbeeld van een gebruikelijke DIN-lang flyer, zoals u die kunt bestellen op www.onlineprinters.be.

Document aanmaken

Nadat u het programma heeft gestart, selecteert u in de aangeboden typen publicaties het type "Beschikbare sjablonen". Vervolgens worden er diverse sjablonen weergegeven waaruit u kunt kiezen. Omdat het gewenste formaat er niet bij is, selecteert u "Aangepast formaat maken".

Daarna verschijnt het volgende dialoogvenster.

Het eindformaat van de DIN-lang flyer (10,5 cm x 21,0 cm) kunt u vinden op de desbetreffende productpagina onder "Details".

Tevens vindt u hier ook de verwijzing naar het gegevensformaat inclusief 2 mm afloop rondom. Deze snijmarge hebben wij nodig als speelruimte voor het snijden van uw producten. Het uiteindelijke gegevensformaat bedraagt dus 10,9 cm x 21,4 cm. Deze afmetingen voert u in de desbetreffende velden in.

Aanbevelenswaardig is ook het gebruik van de "Hulplijnen". Plaats teksten en andere belangrijke informatie als logo's, adressen o.i.d. die niet mogen worden doorsneden met een voldoende marge t.o.v. de einformaatrand (10,5 cm x 21,0 cm). Wij adviseren een veiligheidsmarge van rondom 4 mm t.o.v. het eindformaat. (Let op, voor reclamesystemen en brochures geldt een ander advies. Kijk hiervoor a.u.b. onder details van het desbetreffende product.) Daarbij komt een snijmarge van 2 mm per kant, die natuurlijk eveneens geen belangrijke informatie mag bevatten, omdat die na het snijden immers wegvalt. Derhalve ontstaat er een afstand tot de documentformaatrand (10,9 cm x 21,4 cm) van 6 mm. Het verdient aanbeveling deze afmetingen voor de hulplijnen te gebruiken.

Elementen als afbeeldingen of achtergronden die tot aan de rand van het materiaal gedrukt dienen te worden, zoals bijvoorbeeld de onder afgebeelde logobalk, moeten ten minste 2 mm over deze rand heen, dus tot de gegevensformaatrand reiken.

Bevestig het venster vervolgens met "OK". Het nieuw aangemaakte paginaformaat bevindt zich nu in de lijst met de overige formaten; door erop te klikken wordt een nieuw document met de desbetreffende afmetingen gemaakt.

Via de menuvolgorde "Extra -> Opties voor commerciële afdrukservice" bereikt u vervolgens de beide punten "Kleuren afdrukken" en "Lettertypen".

Roep eerst het punt "Kleuren afdrukken" op, selecteer daar "Proceskleuren (CMYK)" en bevestig vervolgens met "OK".

Roep nu het punt "Lettertypen" op en configureer het venster dat verschijnt als volgt.

Teksten en afbeeldingen plaatsen

Nu kunt u met de eigenlijke vormgeving van uw document beginnen.

Voor de afbeeldingen adviseren wij onze klanten in principe de kleurmodus CMYK (cyaan, magenta, geel, zwart), omdat dit ook de latere drukkleuren zijn. Wanneer u afbeeldingen wilt gebruiken die u bijvoorbeeld met een digitale camera heeft gemaakt, zullen deze in de regel beschikbaar zijn in de kleurmodus RGB (rood, groen, blauw). Wanneer u geen software heeft om de afbeeldingen om te zetten van RGB naar CMYK (bijv. Adobe Photoshop), kunt u dat overlaten aan Microsoft Publisher. Door de hierboven uitgevoerde instelling ("Proceskleuren (CMYK)") worden alle elementen die u in uw document invoegt, geconverteerd naar de correcte kleurmodus.

Omdat echter de RGB-kleurruimte aanzienlijk groter is dan de CMYK-kleurruimte (deze bevat gewoon meer mogelijke kleuren), kunnen hierbij kleurenverschuivingen ontstaan. Dit geldt met name voor hoogverzadigde, stralende, dus in de omgangstaal hele felle, bonte kleuren. Mogelijkerwijs verschijnen de gedrukte kleuren daarom iets donkerder en matter.

Verder dienen uw afbeeldingen een effectieve resolutie te hebben van ten minste 300 dpi (punten per inch) en beschikbaar te zijn in de bestandsformaten *.tif of *.jpg. U kunt dat in Publisher heel eenvoudig controleren. In het venster "Publisher-taken" links naar het vormgevingsvlak kunt u een dropdown-menu openen door de klikken op de pijlpunt die naar beneden wijst.

Wanneer u nu "Afbeeldingenbeheer" selecteert, wordt er een lijst van alle afbeeldingen weergegeven die u in uw document gebruikt. Wanneer u de muis over een afbeelding in de lijst beweegt, kunt u via de kleine pijl aan de rechterkant "Details" over deze afbeelding oproepen.

Hier wordt onder andere de "Effectieve resolutie" weergegeven die, zoals hierboven vermeld, ten minste 300 dpi moet zijn.

Wanneer u bij de positionering van uw vormgevingselementen hulp nodig heeft, vindt u aan de linker- en bovenkant van het vormgevingsvlak linialen waarmee u door aanklikken, muisknop ingedrukt houden en slepen ("Drag & Drop") hulplijnen over het document kunt trekken.

Uitvoer als PDF

Via de menuvolgorde "Bestand -> Publiceren als PDF of XPS" komt u bij het volgende venster.

Wanneer deze optie bij u niet beschikbaar is, kunt u vanaf de Microsoft-website de desbetreffende gratis "Add-in" downloaden: http://www.microsoft.com/downloads/nl-nl/details.aspx?FamilyID=4d951911-3e7e-4ae6-b059-a2e79ed87041&DisplayLang=nl

Als bestandstype selecteert u "PDF" en vervolgens klikt u op de knop "Wijzigen". In de lijst selecteert u "Commerciële afdrukservice" en klikt u op "Geavanceerd" waarna er nog meer opties verschijnen. Voer de volgende instellingen uit zoals hieronder afgebeeld.

Klik vervolgens weer op "Printopties" en zorg ervoor, dat onder "Printermarkeringen" geen van de mogelijke hokjes aangevinkt is.

Bevestig nu de beide vensters met "OK", zodat u weer terugkeert naar het venster "Publiceren als PDF of XPS". Klik nu op "Publiceren" en uw PDF wordt zo opgeslagen.

Het verdient aanbeveling om de gemaakte PDF vervolgens nogmaals visueel te controleren. Hiervoor kunt u het best Adobe Reader gebruiken die u gratis kunt downloaden op http://get.adobe.com/nl/reader/.

Let er a.u.b. op, dat u een PDF niet in Microsoft Publisher kunt openen en bewerken. Het is er uitsluitend voor bedoeld, dat u ons uw drukgegevens kunt toesturen. Daarom dient u uw document met regelmatige tussenpozen, tijdens en aan het eind van de vormgeving, op te slaan in het Publisher-bestandsformaat *.pub. Dat kunt u doen onder "Bestand -> Opslaan" resp. "Bestand -> Opslaan als". Dit bestand kunt u steeds weer openen en bewerken.

Wij wensen u veel succes bij het maken van uw drukwerk en garanderen u nu al een zeer hoge kwaliteit bij de uitvoering van uw bestelling op www.onlineprinters.be.

Uw Onlineprinters-team

Meld u aan
Wachtwoord vergeten
Nieuwe klantenaccount aanmaken
Geen toegangsrecht tot deze klantgegevens.
Voer uw e-mailadres in
Voer uw wachtwoord in
Nieuw bij ONLINEPRINTERS? Nu registreren
Controleer uw e-mailadres
Na een geslaagde authentificatie ontvangt u per e-mail een gedurende 1 uur geldige link evenals verdere aanwijzingen voor het terugzetten van uw wachtwoord.
Voer uw e-mailadres in
Voer uw wachtwoord in
Herhaal het wachtwoord
Wij gebruiken de door u meegedeelde gegevens om een klantenaccount aan te maken en voor de uitvoering van uw bestelling. Wanneer u een product heeft gekocht kunnen wij u daarna via een e-mail aanbevelingen voor soortgelijke producten sturen. Wanneer u dat niet wilt kunt u ons een berichtje sturen of klikken op de afmelding in de e-mail. Meer informatie vindt u op Privacybescherming.
Heeft u al een klantenaccount? Naar de aanmelding
Meld u met de juiste toegangsgegevens aan om toegang te krijgen tot de gepersonaliseerde productvoorstellen. Met één klik op de knop wordt u doorgestuurd naar de standaardproductpagina zonder personalisatie.
Naar de productpagina