Overdrukken

Wanneer in lay-outs en illustraties twee verschillende kleuren over elkaar heen liggen, zijn er twee mogelijkheden: De voorgrondkleur spaart de achtergrondkleur uit of deze 'overdrukt'. Overdrukken betekent, dat alle gescheiden kleuren die niet in de voorgrondkleur zijn gebruikt, transparant zijn en de achtergrond in deze gedeelten doorschijnt. 

Zo is bijvoorbeeld een als overdrukkend gedefinieerd rood (dat bestaat uit geel en magenta) in de kleurscheidingen cyaan en zwart transparant. Cyaan- of zwartdelen van de achtergrondkleur worden dus gedrukt, zodat er een mengeling van achtergrond- en voorgrondkleur ontstaat. 

Ten onrechte als overdrukkend (en niet uitsparend) gedefinieerde kleuren vormen vaak een fout in documenten, omdat de kleurmengingen van voor- en achtergrondkleur die ontstaan, vaak op het beeldscherm en ook op veel kleurenprinters en proefapparaten niet worden weergegeven. Daardoor kan men bij de uitvoer voor onaangename verrassingen komen te staan.

                   uitsparen                                               overdrukken 

Instellingen m.b.t. overdrukken worden door ons principieel niet gecontroleerd, omdat hier overwegingen m.b.t. het ontwerp op de voorgrond zouden kunnen staan. Wanneer het uiterlijk van het gewenste drukproduct op grond van een dergelijke "verkeerde instelling" zou veranderen, zijn wij daarvoor niet aansprakelijk. 

Samenvatting:

  • Controleer uw PDF-bestand met het oog op ongewilde instellingen m.b.t. overdrukken
  • Zwarte tekst wordt door ons automatisch op overdrukken gezet