Kleurmodus en kleurruimte

Drukgegevens in CMYK aanmaken

Maak uw drukgegevens altijd aan in de kleurmodus CMYK. Drukgegevens die naar ons worden toegestuurd in de kleurmodus RGB, converteren wij automatisch naar CMYK. Let erop dat ook de omzetting van RGB naar CMYK kan resulteren in kleurverschuivingen, omdat niet alle RGB-kleuren in de CMYK-kleurruimte kunnen worden weergegeven.

RGB vs. CMYK: verschillen in de kleurweergave

RGB

Deze foto in de RGB-modus heeft schitterende kleuren met een hoge verzadiging.

Kleurweergave op het beeldscherm: RGB (additieve kleurmenging)

CMYK

Dezelfde foto in de modus CMYK ziet er minder stralend uit dan in de RGB-modus.

Kleurweergave op het gedrukte product: CMYK (subtractieve kleurmenging)

Op de beeldschermen van computer, laptop, tablet en smartphone worden de afbeeldingen weergegeven in de RGB-kleurmodus. Dit verschilt al naargelang instelling (bijv. helderheid, contrast, kleurtemperatuur en kalibratie) evenals de verwerkingskwaliteit van het beeldscherm. Voor een kleurgetrouwe weergave (net als op de gedrukte producten) is een kalibratie en profilering van het beeldscherm met een meetapparaat noodzakelijk. Via de uitvoerpreview in uw programma, ook wel softproof genoemd, wordt het kleurresultaat voor het drukken gesimuleerd.

 

Eigenschappen van de verschillende dragers

Bij de productie van uw gedrukte product hangt de kleurweergave ook af van de gekozen drager of het materiaal.

 

 • De verschillende soorten papier hebben verschillende eigenschappen. Kringlooppapier heeft een ietwat grijs-gelige kleur, terwijl offset- of kunstdrukpapier eerder wit of blauwachtig gekleurd kan zijn. Om de papiersoorten, gramsgewichten en veredelingen te vergelijken en beter te kunnen beoordelen, kunt u ons papierstalenboek bestellen en raadplegen.
 • Ook bij relatiegeschenken en textiel kunnen vanwege de verschillende dragers lichte kleurafwijkingen ontstaan tussen de gekozen speciale kleur en het daadwerkelijke drukresultaat.

 

Kleurprofielen

Kleurprofielen of bronprofielen zijn nodig om de tinten van beeldbestanden op verschillende uitvoerapparaten (bijv. beeldscherm of printer) zo nauwkeurig mogelijk te interpreteren. Voorzie uw drukgegevens daarom altijd van het kleurprofiel dat is afgestemd op het product en op het papier/bedrukbare materiaal. De desbetreffende informatie vindt u onder "data eisen" op de productpagina's in onze onlineshop.

In de regel worden de volgende ICC-kleurprofielen gebruikt:
 • Voor gestreken papier: PSO Coated v3 
  (bijv. kunstdrukpapier, MAGIC CHROME)
 • Voor ongestreken papier: PSO Uncoated v3 FOGRA52
  (bijv. offsetpapier, natuurpapier, recyclingpapier)
 • Voor andere materialen: PSO Coated v3
  (bijv. vlaggen, banners, displays)

Op de website van de ECI (European Color Initiative) kunt u deze kleurprofielen gratis downloaden.
 

 

Ausgabebedingung

PDF/X-bestanden krijgen een zogenoemde output-intent, die aangeeft voor welke uitvoervoorwaarde de PDF werd voorbereid.

Kleurweergave bij laserjet- en inkjetprinters:
 Laserjet- en inkjetprinters geven uw drukgegevens niet kleurbindend weer. In vergelijking met een gedrukt product kunnen duidelijke kleurverschillen ontstaan.