Kleurmodus/kleurruimte

Uw drukgegevens moeten in de kleurmodus CMYK zijn opgemaakt, deze vormt de technische basis voor de moderne vierkleurendruk. 

Verder dient u uw drukgegevens te voorzien van de desbetreffende ICC-profielen voor de gestandaardiseerde offsetdruk. 

Deze kleurenprofielen kunt u gratis downloaden van de website van de ECI (European Color Initiative). 

  • ISO Coated v2 voor gestreken papier (gebaseerd op FOGRA39)
  • PSO Uncoated ISO12647 voor ongestreken papier (gebaseerd op FOGRA47)

RGB-gegevens en speciale kleuren worden daarom bij een 4-kleurige bestelling automatisch geconverteerd. Omdat zowel veel RGB- als speciale kleuren buiten de kleurruimte liggen die in de gestandaardiseerde offsetdruk kan worden gereproduceerd, kunnen bij deze convertering kleurenverschuivingen ontstaan. Door de kleurenomzetting wordt aan de oorspronkelijke kleurwaarde een soortgelijke, maar niet per se identieke nieuwe kleur toegewezen. Voorbeeld: Een heel bepaald RGB-rood kan er in CMYK bijna oranje uitzien. 

Beeldschermweergave

Op een computerbeeldscherm worden afbeeldingen weergegeven in de RGB-modus. Omdat elk beeldscherm anders is verwerkt en ingesteld, varieert de afbeelding van kleuren per beeldscherm (zoals bij televisietoestellen). Deels hebben veel beeldschermen ook de neiging kleurnuances te veranderen (bijv. geel of blauw). Wat op het beeldscherm te zien is, hoeft dus niet per se overeen te komen met het latere drukresultaat. 

Voor een correcte kleurweergave moet het beeldscherm door een vakman worden gekalibreerd en geprofileerd. Bovendien adviseren wij nadrukkelijk het gebruik van de bovengenoemde ICC-profielen, voor zover de door u gebruikte software dat toelaat. Deze profielen zorgen voor de simulatie qua kleur van de offsetdruk op uw beeldscherm en kunnen gratis van de website van de European Color Initiative (www.eci.org) worden gedownload. 

Papier

Elk substraat heeft een andere kleurgeving. Kringlooppapier kan bijvoorbeeld maar tot op zekere hoogte worden vergeleken met offset- of kunstdrukpapier. Kringlooppapier vertoont normaal gesproken eerder een grijs-gelige tendens, terwijl andere papiersoorten ten dele een witte of eerder blauwige tendens vertonen. Daarbij komt, dat kleuren er bij daglicht anders uitzien dan bij kunstlicht. 

Wij bieden als klein hulpmiddel een papierstalenboek/sample boek aan, waarmee de in de productie gebruikte gangbaarste papiersoorten, gramgewichten en veredelingen gemakkelijk kunnen worden vergeleken en beoordeeld. Nochtans kunnen zich kleine onbestendigheden voordoen, zelfs binnen de productie van hetzelfde papiertype bij dezelfde papierfabrikant. Papier is een natuurlijk materiaal, waarbij de hoedanigheid van de gebruikte grondstoffen (bijv. hout) bij de productie ervan kunnen variëren. De papierkleur beïnvloedt uiteindelijk ook weer de kleurgeving van het bedrukte product. 

Speciale kleuren

Speciale kleuren of steunkleuren zijn uitsluitend mogelijk bij de productcategorieën waarbij u speciale kleuren of steunkleuren kunt selecteren. Hierbij horen met name catalogi en brochures, briefpapier, enveloppen, presentatiemappen en affiches (vanaf 150g/m² kunstdrukpapier). Op grond van de productie na gecombineerde orders kunnen bij drukwerk als flyers, briefkaarten of visitekaartjes geen speciale kleuren of steunkleuren worden aangeboden. 

Samenvatting:

  • CMYK (ISO Coated v2 resp. PSO Uncoated ISO12647)
  • RGB-gegevens en speciale kleuren worden automatisch geconverteerd
  • Geen gekleurde tegel patronen/cellen toepassen
  • Afwijkende toegevoegde of ingesloten profielen worden bij de uitvoer perceptief met het desbetreffende doelprofiel verrekend
  • De beeldschermweergave van kleuren kan van het drukresultaat afwijken
  • Op verschillende papiersoorten (offset-, kunstdrukpapier) kunnen gelijke kleurwaarden verschillend worden weergegeven